We help the world growing since we created.

Med den største globale pengepolitiske stramning i 50 år forventer Verdensbanken, at en recession er uundgåelig

Verdensbanken sagde i en ny rapport, at den globale økonomi kan stå over for en recession næste år forårsaget af en bølge af aggressive stramningspolitikker, men det er muligvis stadig ikke nok til at bremse inflationen.Globale politiske beslutningstagere trækker pengepolitiske og finanspolitiske stimulanser tilbage i et tempo, der ikke er set i et halvt århundrede, ifølge forskning offentliggjort torsdag i Washington.Dette ville have en større indvirkning end forventet i form af forværrede finansielle forhold og en dybere afmatning i den globale vækst, sagde banken.Investorer forventer, at centralbankerne hæver de globale pengepolitiske renter til næsten 4 % næste år, eller det dobbelte af 2021-gennemsnittet, for at holde kerneinflationen på 5 %.Ifølge rapportens model kan renten gå helt op til 6 procent, hvis centralbanken ønsker at holde inflationen inden for sit målbånd.Verdensbankens undersøgelse anslår, at den globale BNP-vækst vil aftage til 0,5 % i 2023, hvor BNP pr. indbygger falder med 0,4 %.Hvis det er tilfældet, ville det opfylde den tekniske definition af en global recession.

Feds møde i næste uge forventes at byde på intens debat om, hvorvidt renten skal hæves med 100 basispoint

Fed-embedsmænd kan finde et argument for en stigning på 100 basispoint i næste uge, hvis de vil vise, at de er tilstrækkeligt forpligtede til at bekæmpe inflationen, selvom basisprognosen stadig er en stigning på 75 basispoint.

Mens de fleste økonomer ser en stigning på 75 basispoint som det mest sandsynlige resultat af mødet den 20.-21. september, er en stigning på 1 procentpoint ikke helt udelukket efter augusts højere end ventede kerneinflation.Rentefutures prissætter omkring en 24% chance for en stigning på 100 basispoint, mens nogle Fed-observatører sætter oddsene højere.

"En stigning på 100 basispunkter er bestemt på bordet," sagde Diane Swonk, cheføkonom hos KPMG."De kan ende med en stigning på 75 basispunkter, men det bliver en kamp."

For nogle støtter stædig inflation og styrke i andre dele af økonomien, herunder arbejdsmarkedet, mere aggressive renteforhøjelser.Nomura, som forudser en stigning på 100 basispoint i næste uge, mener, at inflationsrapporten fra august vil få embedsmændene til at bevæge sig hurtigere.

Det amerikanske detailsalg trak sig lidt tilbage i august efter et kraftigt fald, men efterspørgslen efter varer forblev svag

På landsplan steg detailsalget 0,3 procent i august, oplyste handelsministeriet torsdag.Detailsalg er et mål for, hvor meget forbrugerne bruger på en række dagligdagsvarer, herunder biler, mad og benzin.Økonomer havde forventet, at salget ville forblive uændret.

Augusts stigning tager ikke højde for inflationen – som steg 0,1 procent i sidste måned – hvilket betyder, at forbrugerne sandsynligvis vil bruge det samme beløb, men få færre varer.

"Forbrugerforbruget har været fladt i reale termer i lyset af aggressiv Fed-inflation og renteforhøjelser," sagde Ben Ayers, seniorøkonom hos Nationwide."Mens detailsalget steg højere, skyldtes meget af det højere priser, der pressede dollarsalget op.Dette er endnu et tegn på, at den samlede økonomiske aktivitet er faldet i år."

Eksklusive udgifter til biler faldt salget faktisk med 0,3 % i august.Eksklusive biler og benzin steg salget 0,3 procent.Salget hos motorkøretøjer og reservedelsforhandlere førte alle kategorier, hoppede 2,8 procent i sidste måned og hjalp med at opveje et fald på 4,2 procent i benzinsalget.

Bank of France har skåret ned i sin BNP-vækstprognose og er forpligtet til at bringe inflationen ned til 2 % i løbet af de næste 2-3 år

Bank of France sagde, at den forventer en BNP-vækst på 2,6 % i 2022 (sammenlignet med en tidligere prognose på 2,3 %) og 0,5 % til 0,8 % i 2023. Inflationen i Frankrig forventes at være 5,8 % i 2022, 4,2 %-6,9 % i 2023 og 2,7 % i 2024.

Villeroy, direktør for Bank of France, sagde, at den var fast forpligtet til at bringe inflationen ned til 2 % i de næste 2-3 år.Enhver recession ville være "begrænset og midlertidig" med et kraftigt opsving i den franske økonomi i 2024.

Polens inflation ramte 16,1 % i august

Polens inflationsrate ramte 16,1 procent i august, det højeste siden marts 1997, ifølge en rapport udgivet af det centrale statistiske kontor den 15. september. Priserne på varer og tjenester steg med henholdsvis 17,5 % og 11,8 %.Energipriserne steg mest i august, en stigning på 40,3 pct. fra året før, primært drevet af højere brændselspriser.Desuden viser statistikker, at stigende gas- og elomkostninger gradvist slår igennem i priserne på næsten alle varer og tjenester.

Folk bekendt med sagen: Argentinas centralbank vil hæve renten med 550 basispoint til 75 %

Argentinas centralbank har besluttet at hæve renten for at sætte gang i valutaen og bremse inflationen, der er på vej mod 100 procent ved årets udgang, ifølge en person med direkte kendskab til sagen.Argentinas centralbank har besluttet at hæve sin benchmark Leliq-rente med 550 basispoint til 75 %.Det fulgte efter inflationsdata onsdag, der viste, at forbrugerpriserne steg næsten 79 procent fra et år tidligere, det hurtigste tempo i tre årtier.Beslutningen ventes offentliggjort senere torsdag.


Indlægstid: 22. september 2022